آموزش جا به جایی بیماران و سالمندان از روی ویلچر
قوانین کلی جا به جایی سالمندان ، معلولان و بیماران در منزل
- فاصله بین سطوحی که بین آنها جا به جایی باید انجام شود ، تا حد امکان کم باشد . سطوحی که بین آنها جا به جایی انجام می شود ، ارتفاعشان باید یکسان و یا تا حامکان هم سطح باشند .
- در حین جا به جایی سالمند و یا شخص معلول ، مراقب تماس پوست بدنتان با چرخ ها ، جا پایی ، نشیمن و سایر سطوح باشید چرا که ممکن است باعث آسیب به شخص شوند .
- همواره سطوح جا به جایی ، اعم از تخت بیمار ، صندلی چرخدار ، ویلچر و یا صندلی حمام و صندلی توالت فرنگی را پیش از اقدام به جا به جایی قفل یا تثبیت نمایید .
- اطمینان حاصل کنید که سوند یا سایر وسایل جمع کننده خارجی ادرار در حین چا به جایی به جایی گیر نمی کند .
- قبل ازجا به جایی ، دسته ، جا پایی و ترمز الحاقی ویلچر و یا صندلی حمام چرخ دار را جدا کنید چرا که ممکن است در حین جا به جایی بیمار ممانعت ایجاد کنند .
- مطمئن باشید شخص بیمار در حین جا به جایی از تعادل کافی برخوردار است .
-
بیماران و معلولینی که به تنهایی می خواهند از روی تخت و یا ویلچر و یا توالت فرنگی جا به جا شوند برای حفظ تعادل بیشتر و ایمنی در حین جا به جایی از دستگیره های سالمندی کمکی و یا کفش های ضد لغزش استفاده کنند .
-
شخص معلول در صورت امکان باید از سمت قوی تر بدن خود جا به جا شود .
-
طی جا به جایی در ماشین ، مراقب باشید که سر معلول به قسمت بالای درب اصابت نکن . صندلی ماشین را تا حدامکان عقب ببرید .
-
زمانی که فاصله جا به جایی زیاد باشد از تخته جا به جایی معلولان و سالمندان استفاده کنید . تخته های جا به جایی بیماران باید کاملا زیر باسن فرد معلول روی سطح مورد نظر باشد . تخته ترنفب بیمار نباید برای لیز خوردن استفاده شود . جدا شدن فرد از تخته ترنسفر بیمار الزامی است .
-
زمانی که امکان جا به جایی فرد ناتوان جسمی و حرکتی توسط خود شخص معلول و یا جانباز وجود نداشته باشد و یا توانایی کافی برای این کار را ندارد از فرد کمکی می بایست استفاده شود .
-
فیزیوتراپیست ها باید زمان کافی برای آموزش نحوه جا به جایی افراد سالمند و یا معلول رابرای شخص مراقب اختصاص دهند .
-
شما به عنوان شخصی که وظیفه مراقبت از سالمد و یا معلول را عهده دار شده اید باید دقت داشته باشید که در حین جا به جایی و انتقال بینار از روی تخت بر روی صندلی چرخ دار و یا ویلچر ، انتقال فرد سالمند از روی ویلچر به روی صندلی حمام ویا صندلی توالت فرنگی ، زانوهای خود را خمیده کرده و پشت خود را صاف نگه دارید ، تا از صمه دیدن خود جلوگیری کنید .
-
در حین جا به جایی شخص مراقب باید با پاهایش بلند شود نه با کمرش ، در غیر اینصورت امکان اسیب دیدگی وجود دارد .
-
تا حدامکان اجازه دهید هر کاری که توسط خود فرد معلول امکان پذیر است به وسیله خودش و بدون دخالت و کمک دیگران انجام شود ، و فقط شخص کمکی ، تنها جهت کمک به او در اموری که توسط شخص معلول و یا سالمند قابل انجام نیست ، وارد عمل شود .
-
فیزیوتراپیست ها باید به شخص کمکی بگویند که نگاهشان به سمت محلی باشد که فرد کم توان می خواهد به آن منتقل شود. فرد و کمکی وی باید با سه شماره عمل جا به جایی را انجام دهند .
-
بهتر است هنگام جا به جایی بیمار و یا سالمند ، از کمربند و یا تسمه هایی که اطراف زانوهای فرد به منظور کمک به بلند شدن بسته می شود استفاده نشود . شخصی که به فرد برای انجام این کار کمک می کند ، باید دستانش را زیر دو طرف باسن وی بگذارد .
-
هنگام جا به جایی بیماران به صندلی چرخدار و یا ویلچر برقی به سطوح دیگر ف از خاموش بودن و قفل بودن ویلچر اطمینان حاصل کنید .
چگونگی جا به جایی سالمندان و معلولان بر روی صندلی چرخدار و ویلچر
فرد بیمار ، سالمند و یا معلول به منظور حفظ حالت مناسب بدن بر روی ویلچر و پیشگیری از بروز هر گونه آسیبی در نقاط استخوانی بدن ، کاملا صاف بر روی صندلی چرخدار حمل بیمار بنشیند . ایجاد زخم در ناحیه استخوان خاجی زمانی رخ می دهد که فرد به طور صحیح بر روی صندلی چرخدار ننشیند . این شیوه نشستن را نشستن روی ناحیه خاجی نیز می نامند . شیوه و طرز ایستادن و مکانیسم بدن نفر کمکی در پیشگیری از آسیب فوق ، ضروری است .
شیوه انتقال باسن فرد بیمار به انتهای نشیمنگاه صندلی چرخدار هنگامی که نفر کمکی مقابل وی قرار دارد
- ترمز های صندلی چرخ دار را قفل نمایید.
- نفر کمکی در مقابل صندلی چرخدار بایستد .
- زانوهای نفر کمکی باید در دو طرف زانوهای شخص بیمار قرار گرفته و آن ها رادر بر گیرد و نگاه دترد . شخص معلول باید در حالی که دستانش را دور شانه های نفر کمکی حلقه کرده به سمت جلو خم شود .
- نفر کمکی می باید زیر باست شخص سالمند و یا معلول را بگیرد .
- نفر کمکی باید به آرامی شخص معلول را به طرف خود کشیده و بعد به سرعت با کمک زانوهای خود به زانوهای فرد فشار وارد آورده و باسن وی را به انتهای نشیمنگاه صندلی چرخدار ببرد.
شیوه انتقال باسن شخص معلول به انتهای نشیمنگاه ویلچر، هنگامی که نفر کمکی در پشت سر وی قرار دارد
- نفر کمکی باید پشت صندلی چرخدار بایستد .
- شخص سالمند و یا معلول باید دستانش را روی سینه ، درون هم حلقه کند و به عبارت دیگر دست به سینه بنشیند .
- نفر کمکی باید از زیر بغل فرد دستان شخص بیمار را به صورتی که با هر دستش مچ دست مخالف را گرفته است بگیرد و او را محکم بغل کند .
- در انتها فرد کمکی با شمارش از یک تا سه شخص بیمار را بلند کرده و به انتهای نشیمنگاه صندلی چرخدار بیاورد .
روش دیگر انتقال باسن فرد سالمند به انتهای نشیمنگاه صندلی چرخدار ، هنگامی که نفر کمکی در پشت ویلچر وی قرار دارد
- ترمزهای صندلی چرخدار حمل بیمار را قفل نمایید .
- فرد به سمت جلو خم شده و به منظور کمک به جا به جایی ، دستانش را بر روی پاها و یا دسته های صندلی چرخدارش بگذارد .
- سپس نفر کمکی دستانش را زیر باسن شخص بگذارد .
- و در انتها با شمارش از یک تا سه در حالیکه فرد برای کمک به جا به جایی اش بر روی پاها و یا دسته های صندلی چرخدار فشار آورده و خود را به سمت بالا می کشد ، شخص کمکی وی را بلند نموده و به انتهای نشیمنگاه صندلی چرخدار می آورد .
شیوه انتقال باسن فرد بیمار به انتهای نشیمنگاه صندلی چرخدار با کمک دو نفر
- ترمزهای صندلی چرخدار حمل بیمار و یا ویلچر را قفل نمایید .
- یکی از نفرات کمکی جلو و دیگری پشت صندلی چرخدار بایستد .
- فرد معلول و یا سالمندی که از ویلچر استفاده می کند باید دستانش را از روی سینه درون هم حلقه نماید ، اصطلاحا دست به سینه بنشیند .
- نفر کمکی که پشت سر ایتاده ، باید از زیر بغل شخص بیمار ، دستان او را به صورتی که با هر دو دستش ، مچ دست مخالف فرد بیما را نگاه داشته ، گرفته و او را محکم بغل نماید .
- نفری که جلو بیمار ایستاده است با هر دو دستش زیر ران های بیمار را بگیرد .
- با شمارش اعدار ار یک تا سه ، فرد باید شانه هایش را به هم بفشارد و یا یک نفس عمیق بکشد . سپس نفری که پشت سرش ایستاده وی را بلند نماید ، در حالیکه نفر مقابل زانوهای او را بالا برده و به سمت عقب می برد . توجه داشته باشید هر دو نفر کمکی برای انجام این کار یعنی بلند کردن فرد از نیروی پاهایشان به جای کمرشان استفاده نمایند.
شیوه انتقال باسن فرد بیمار به جلوی نشیمنگاه صندلی چرخدار با کمک دو نفر
- ترمزهای صندلی چرخدار حمل بیمار را قفل نمایید .
- یکی از نفرات کمکی جلو و دیگری پشت ویلچر بایستد .
- نفری که جلو ایستاده است با کمک دستانش ، ران های شخص سالمند و یا بیمار را بگیرد .
- نفری که پشت سر بیمار ایستاده است ، باید از زیر بغل شخص بیمار دستان او را بگیرد ، به صورتی که با هر دستش ، مچ دست مخالف فرد را نگاه داشته باشد ، او را محکم به بغل بگیرد .
- با شمارش از یک تا سه فرد سالمند و یا معلول باید شانه هایش را به هم فشرده و یا یک نفس عمیق بکشد . سپس همزمان با بلند کردن شخص توسط نفر پشت صندلی چرخدار ، نفری که در مقابل ایستاده باید زانوهای وی را بلند نماید.
- توجه اشته باشید هر دو نفر کمکی برای انجام این کار باید از نیروی پاها به جای نیروی کمرشان کمک بگیرند .
آموزش قرار دادن باسن شخصی که از ویلچر استفاده می کند در وسط صندلی چرخدار
- ترمزهای صندلی چرخدار و یا ویلچر را قفل نمایید .
- نفر کمکی در آن سمت صندلی چرخدار که باسن باید به آن سو برده شود ، بایستد .
- نفر کمکی با کمک دستانش زیر ران و باسن فرد را گرفته و به سمت کنار صندلی چرخدار منتقل نماید . به طوری که نشیمنگاهش در وسط صندلی چرخدار قرار گیرد ،
- به این نکته توجه کنید که نفر کمکی برای انجام این کار باید از نیروی پاها به جای نیروی کمر استفاده کند .
آموزش قرار دادن باسن شخص سالمند و یا بیمار در وسط صندلی چرخدار هنگامی که نفر کمکی در جلوی ویلچر ایستاده است
- ترمزهای صندلی چرخدار را قفل نمایید .
- نفر کمکی در مقابل صندلی چرخدار و جهتی که جا به جایی شخص بیمار به آن سمت باید انجام شود بایستد .
- فرد به سمت جلو خم می شود ف در حالیکه در این وضعیت توسط بالا تنه و یکی از دستان نفر کمکی ، حمایت می شود ، دست دیگر نفر کمکی باید زیر باسن فرد قرار گیرد .
- با شمارش اعداد ، نفر کمکی باسن فرد را بلند کرده و به وسط نشیمنگاه صندلی چرخدار منتقل می نماید .
- در پایان فرد در وضعیت مناسبی که باید بر روی صندلی چرخدار بنشیند قرار گرفته است .
برای آموزش نحوه جا به جایی سالمندان ، معلولان و بیماران از روی تخت بر روی صندلی چرخدار کلیک کنید .