استفاده از مصالح ساختمانی سخت از قبیل کاشی ، سرامیک ، شیرآلات فلزی ، وان و روشویی در کنار مواد شوینده لزج در محیط سرویس های بهداشتی اعم از حمام ، توالت و روشویی می تواند خطر سر خوردن و سقوط را برای سالمندان ، معلولان و افراد ناتوان حرکتی تا چندین برابر نسبت به سایر مکان های موجود در خانه افزایش دهد . از طرف دیگر سعی ما بر این است تا آنجایی که امکان دارد شخص معلول و یا سالمند ، به تنهایی و بدون نیاز به کمک دیگران قادر به انجام کارهای خود و استفاده از امکانات موجود در خانه اعم از سرویس بهداشتی ، آشپز خانه و اتاق خواب و نشیمن باشد . به همین دلیل رعایت نکات ایمنی در این فضاها بسیار مهم است . در این نقال به معرفی استاندار های لازم جهت طراحی سرویس بهداشتی در راستای استفاده آسان و مستقل افراد کم توان اعم از سالمندان ، بیماران و معلولین می پردازیم .
سرویس بهداشتی برای افرادی که از صندلی چرخدار استفاده می کنند باید بزرگتر از حد معمول در نظر گرفته شود و در اطراف دیوار های داخلی آنها از دستگیره های کمکی توالت و حمام استفاده شود تا شخص کم توان با تکیه بر آنها به راحتی بنشیند و یا اینکه بایستد . دستگیره های کمکی حمام و توالت باید قابلیت تحمل وزن تا 113 کیلو گرم را داشته باشند .
در قسمت توالت منازل سالمندان و معلولین باید از توالت فرنگی استفاده شود و برای تخلیه آب به جای دکمه ها فشاری از اهرم های کشیدنی استفاده شود . اندازه فضای داخلی توالت باید حداقل 90 × 120 سانتیمتر باشد و برای افرادی که از ویلچر استفاده می کنند عرض توالت باید حداقل 150 سانتیمتر و طول آن حداقل 170 سانتیمتر باشد . اگر در توالت از رو شویی استفاده می شود عرض توالت باید حداقل 2 متر باشد . ارتفاع رو شویی از کف توالت باید بین 75 تا 58 سانتیمتر باشد . در صورتی که سرویس بهداشتی منزل مجهز به توالت فرنگی نمی باشد و یا به هر دلیلی اعم از بالا بودن هزینه نصب توالت فرنگی و یا استیجاری بودن منزل قادر به نصب توالت فرنگی نمی باشید ؛ می توانید از صندلی های توالت فرنگی سیار برای حل این مشکل بهره گیرید .
فاصله توالت فرنگی تا دیوار کناری باید حدود 45 سانتیمتر باشد . بر روی دیوار کناری باید دستگیره های کمکی توالت و حمام را نصب کرد تا شخص سالمند به کمک آنها به سهولت بر روی توالت فرنگی بنشیند و یا اینکه از روی آن بلند شود . همچنین با اضافه کردن بالشتک های ارتفاع دهنده توالت فرنگی می توانید ارتفاع توالت فرنگی را بالاتر بیاورید ، قسمت نشیمنگاه توالت فرنگی را نرم تر کنید و فضای بیشتری جهت شستشو برای شخص سالمند و یا معلول ایجاد کنید .
امروزه با طراحی لوازم و ابزار های پیشرفته به ویژه برای افرادی در شستشوو خشک کردن خود در هنگام استفاده از توالت فرنگی دچار مشکل هستند وسایلی با نام بیده طراحی شده است که از آب گرم جهت شستن و از هوای گرم برای خشک کردن بدن بیمار استفاده می کند .
استفاده از توالت تا حد امکان با استقلال کافی توسط شخس توان خواه صورت گیرد . اعمال مختلفی وجود دارد که یک فرد توان خواه از انجام آنها به صورت مستقل منع شده باشد و یا قادر به انجام آنها نباشد . متخصصین توانبخشی برای رفع این مشکل بهره گیری از اعمال جایگزین و یا استفاده از وسایل و تجهیزات کمکی در این زمینه را پیشنهاد می کنند.
استفاده از دستگیره های کمکی سالمند برای
با استفاده از دستگیره های کمکی سالمند در توالت ، شخص معلول ، بیمار و یا سالمند می تواند با کمک آنها ، به آسانی و با حفظ تعادل کامل و بدون ترس از خطر سقوط و افتادن بر روی توالت فرنگی و یا صندلی توالت فرنگی بنشیند و پس از اتمام کار از روی توالت فرنگی بلند شود . دستگیره های کمکی سالمند معمولا به دیوار کنار توالت نصب می شوند . ولی اگر این کار از نظر ساختاری غیر ممکن باشد ، آنگاه دستگیره کمکی سالمند تاشو به به دیوار پشتی توالت فرنگی متصل شده و تا کنار توالت فرنگی ادامه پیدا می کند . در صورت عدم نصب دستگیره های کمکی سالمند بر روی دیوار سرویس بهداشتی شما می توانید از دستگیره هایی استفاده کنید که بر روی کف و سقف توالت نصب می شوند و یا از چارچوب های دور توالت فرنگی که نیازی به نصب ندارند بهره گیرید.علاوه براین می توانید از ارتفاع دهنده های توالت فرنگی دسته دار که بر روی سنگ توالت فرنگی قرار می گیرند نیز استفاده کنید .
معمولا دستگیره های کمکی تاشو سالمند که جهت هل دادن در هنگام نشستن به کار می روند باید به صورت موازی با توالت فرنگی قرار گیرند . این دستگیره تاشو به قسمت دیوار پشت توالت فرنگی نصب می شود و تا کمی جلوتر از بدن شخص سالمند و یا معلول ادامه می یابد .و ارتفاع دستگیره کمکی سالمند باید در حدی باشد که فرد با مشت خود راحت آنها را بگیرد .