نگهداری سالمندان و یا بیماران در محیط خانه نیازمند انجام اقداماتی در زمینه مناسب سازی و ایمن سازی محیط خانه جهت استفاده آسان تر و ایمن تر از وسایل و امکانات موجود در منزل می باشد . در این راستا استفاده از ابزار و وسایل کمک حرکتی و توانبخشی ویژه در زمینه مناسب سازی خانه جهت استفاده ایمن تر و آسانتر سالمندان امکانات موجود در خانه از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد . در این مقاله به توضیح شیوه های استاندارد سازی محیط سرویس بهداشتی و توالت منازل جهت استفاده آسانتر توسط سالمندان و بیماران و معلولان می پردازیم . دستشویی و توالت از محیط هایی می باشند که شخص سالمند در طول شبانه روز به طور معمول ، چندین بار از آن استفاده می کند . در اکثر منازل به خصوص اپارتمان ها مساحت سرویس های بهداشتی و توالت بسیار کوچک می باشد چنانچه استفاده همزمان به وسیله سالمند و شخصی که وظیفه نگهداری از وی را بر عهده دارد را محدود می سازد. از طرف دیگر مواد استفاده شده در محیط سرویس بهداشتی از قبیل سنگ ، سرامیک ، کاشی ، توالت فرنگی ، شیر آلات و آینه دستشوئی همگی از مواد سخت و برنده بوده که می تواند در صورت سقوط و افتادن سالمند بسیار خطرناک باشد . در این مقاله به معرفی وسایل توانبخش خاص در این زمینه می پردازیم . شما برای آشنایی بیشتر با انواع این وسایل می توانید بر روی عناوین هر بخش کلیک کنید .
استفاده از توالت فرنگی برای سالمندان
در صورت امکان ، سرویس بهداشتی منزل را به توالت فرنگی ثابت با ارتفاع مناسب جهت استفاده سالمند تجهیز کنید . اگر به دلیل هزینه های بالا و یا استیجاری بودن منزل امکان استفاده از توالت فرنگی ثابت محیا نمی باشد . شما می توانید از انواع صندلی های توالت فرنگی سیار متناسب به وضعیت بیمار و یا اندازه سرویس بهداشتی منزل استفاده کنید . شما می توانید جهت جلوگیری از حرکت کردن و سر خوردن صندلی توالت و استقرار ایمن تر از انها از انواع صندلی های توالت با قابلیت نصب بر روی زمین و یابر روی دیوار بهره ند شوید .
استفاده از ارتفاع دهنده های توالت فرنگی
شاید شما در منزل خود از توالت فرنگی و یا از صندلی توالت فرنگی استفاده می کنید ولی ارتفاع آن بنا به بیماری که از آن رنج می برید و یا وضعیت جسمانی شما کوتاه باشد. برای بر طرف کردن این مشکل شما می توانید از انواع ارتفاع دهنده های توالت فرنگی اعم از دسته دار ، بدون دسته و مدل های نرم و سخت استفاده کنید . استفاد از بالا برنده های ارتفاع توالت فرنگی به افرادی که دارای قد بلندی می باشند و به زانوهای آنها در هنگام استفاده از توالت فرنگی فشار مضاعفی وارد می شود توصیه می شود . همچنین اشخاصی که دچار شکستگی در ناحیه زانوو یا پاها شده اند و یا مفصل زانوی خود را عمل کرده اند و نمی تواننند زانوی خود را خم کنند می توانند ازارتفاع دهنده های توالت فرنگی استفاده کنند.
استفاده ازبالشتک های نرم کننده نشیمنگاه توالت فرنگی
شخص سالمند و یا بیمار در اثر کهولت سن و یا بیماری وزن خود را از دست داده و ناحیه لگن و نشیمن گاه او بسیار ضعیف و استخوانی می شود و در هنگام استفاده از توالت فرنگی به دلیل سخت بودن جنس توالت فرنگی و یا سرد بودن قسمت نشیمنگاهی صندلی توالت دچار مشکل می شود شما برای رفع این مشکل می توانید از بالشتک های نرم کننده و بالا برنده توالت فرنگی استفاده کنید . همچنین افرادی که به هر دلیلی ناحیه لگن خود را تحت عمل جراحی قرار داده اند و این عمل مشکلاتی را در هنگام استفاده از توالت فرنگی برای آنها به وجود آورده است می توانند از بالشتک های نرم کننده قسمت نشیمنگاه توالت فرنگس بهره برداری کنند.
استفاده از نوار شبرنگ توالت فرنگی
رنگ صندلی توالت فرنگی را در صورت امکان از رنگی انتخاب کنید که ترجیحا با رنگ زمین ، دیوار و دیگر وسایل استفاده شده در محیط سرویس بهداشتی ، متفاوت باشد. زمانی که شخص سالمند و یا بیمار ، صندلی توالت را بهتر ببیند با اطمینان بیشتری جهت نشستن بر روی ان ، اقدام خواهد کرد. جهت تمایز بیشتر توالت فرنگی می توانید از نوار های شبرنگ استفاده کنید .
استفاده از دستگیره های کمکی سالمند
استفاده از دستگیره کمکی سالمندبرای بیماران و یا سالمندانی که به دلیل ضعف در ناحیه زانو و یا کمردر هنگام نشستن و بلند بر روی توالت فرنگی و یا ایرانی دچار مشکل می باشند و در این هنگام فشار مضاعفی به قسمت زانو و کمرآنها وارد می آید می تواند راه گشا باشد . شما می توانید با نصب دستگیره های کمکی دیواری در انواع مستقیم ، زاویه دارد و تاشو در ابعاد و اندازه ای مختلف در محیط سرویس بهداشتی منزل و یا محل کار ، راهروها ، توالت و حمام خانه کمک شایانی در حفظ تعادل بیمار در هنگام مسواک زدن ، لباس پوشیدن ، استحمام و نظافت شخصی و استفاده از توالت فرنگی انجام دهید. دستگیره های کمکی را بر روی دیوار مجاور توالت فرنگی نصب کنید تا شخص سالمند بتواند به کمک آنها در هنگام نشستن و بلند شدن تعادل خود را بهتر حفظ را کندو فشار کمتری به سیستم اسکلتی و عضلانی او وارد شود . و یا در هنگام لباس پوشیدن با اتکا به این دستگیره ها تعادل خود را بهتر حفظ کرده و همکاری بیشتری با شخص مراقب از خود نشان خواهد داد.
اطمینان حاصل کنید که سالمند و یا بیمار نمی تواند از داخل درب توالت و یا حمام را قفل کرده و خود را زندانی کند .
استفده از صندلی چرخدار توالت فرنگی
با پیشرفت بیماری و کهولت سن و بزرگتر شدن مشکلات تحرکی بیمار ، ورود و خروج و دسترسی سالمند به توالت بیشتر خواهد شد . بالا رفتن از پله توالت و عبور از برجستگی های لبه ورودی سرویس بهداشتی ، سد راه خواهند بود . برای غلبه بر این مشکلات ازقبل چاره جویی کنید . در این مورد می توانید مقاله ایمن سازی پلکان منازل را مطالعه کنید .اگر بیمار و یا سالمند توان راه رفتن را از دست داده است و نمی تواند مسافت ما بین تخت خواب تا سرویس بهداشتی را طی کند شما می توانید از صندلی های چرخدار سه کاره حمل بیمار ، حمام و توالت بهره گیرید . این صندلی ها مجهز به مخزن های ته بسته درب دار می باشد که این امکان را به شما می دهد تا از ان در کنار تخت بیمار و یا در سرویس بهداشتی و یا حمام بهره مند شوید .
استفاده از لگن و لوله ادرار و مدفوع زیر بیمار
اگر شخص بیماری که شما وظیفه پرستاری او را بر عهده گرفته اید توان حرکتی خود را به صورت کامل از دست داده است و امکان حمل او به سرویس بهداشتی ممکن نمی باشد و به صورت دائم در بستر خود آرمیده است . برای دفع ادرار و مدفوع بیمار می توانید از لوله ادرار و لگن مدفوع زیر بیمار استفاده کنید. در این صورت وظیفه پرستار ایجاب می کند تا برای جلوگیری از وارد آمدن فشار به شخص بیمار و یا خود با آموزش اصولی جابه جایی بیماردر هنگام استفاده از لگن بیمار آشنا شودو اصول آموزشی آن را رعایت کند.
استفاده از دستمال مرطوب تمیز کننده ناحیه پرینیال سالمندان
پس از استفاده از لوله و لگن زیر بیمار پس از انجام دفع مزاج توسط بیمار می توانید از دستمال های مرطوب تمیز کننده ناحیه پرینیال استفاده کنید . PH مورد استفاده در این دستمال های مرطوب مخصوص تمیز کردن سالمندان در نوع زنانه و مردانه آن متفاوت می باشد . در هنگام انتخاب دستمال تمیز کننده به جنسیت شخص سالمند توجه کنید .
استفاده از پوشینه های بی اختیاری و آندر پدها
استفاده از پوشینه های بی اختیاری ادرار و مدفوع برای سالمندان و بیماران ، هزینه های نگهداری شما را افزایش خواهد داد ولی در عوض از وارد شدن آسیب های ناگهانی به شما و یا شخص بیمار جلوگیری خواهد کرد . این پوشینه ها در انواع مختلف شورتی و چسبی در بازار موجود می باشد . در هنگام انتخاب هر یک از این مدل ها برای تعیین اندازه مناسب بیمارتان سایز دور کمر وی را با متر اندازه بگیرید. همچنین به منظور جلوگیری ازآلوده شدن رختخواب بیمار به وسیله ترشحات وی اعم از خون ، ادرار و یا مدفوع می توانید از زیرانداز های مخصوص بیمار استفاده کنید.
جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر می توانید با اقای عبدالله پور با شماره های: 09124946733 تماس حاصل فرمائید .