بی اختیاری ادرار و استفاده از سوند های فولی
سوند ادراری می تواند منجر به عفونت گردد. پس توجه به بعضی نکات جهت جلوگیری از عفونت لازم است . همیشه پس از اتصال سوند و پس از آن دست هایتان را با قدری آب داغ و صابون بشوئید و همیشه دستکش یک بار مصرف تمیز به دست کنید . نقطه ورودی سوند به بدن باید قبل از ورود سوند ، با آب تمیز و محلول شوینده تمیز شده باشد. البته محلول باید استاندارد بوده و به دستور پزشک مشخص شده باشد.کیسه جمع آوری ادرار باید در سطحی پایین تر از سطح مثانه باشد تا سبب شود که ادرار از مثانه به سطح پایین تر منتقل شود و از جمع شدن ادرار در مثانه جلوگیری شود و عفونت حاصل نگردد . کنترل کیسه و نظارت بر آن لازم است و باید قبل از پر شدن خالی شود. کیسه را حداقل یک بار در روز خالی کنید. تعویض سوند باید به طور منظم و به وسیله پرستار چک شود و متناسب با نوع جنس سوند درموعد مقرر باید تعویض شود . معمولا سوند های فولی لاتکس هفته ای یک بار و سوند های فولی سیلیکونی ماهی یکبار تعویض می شود. و در صورتی که رسوبات و یا موکوس ها در لوله جمع شوند می توانند مسدود کننده شوند. اگر ادرار به مدت 2 ساعت به کیسه ادرار نیامد سوند باید چک شود و متخصص باید آگاه گردد. مسدود شدن لوله به مدت بیش از 2 ساعت می تواند مسئله ساز باشد لذا کوتاهی نفرمایید و پرستار را مطلع کنید. در صورتی که سند مسدود شود ممکن است شخص در سمت پایین شکم احساس فشار نماید و نیز ممکن است که ادرار از اطراف سوند به ملافه های تخت یا پوشک مخصوص بی اختیاری نشت کند.. در چنین شرایطی سوند باید تعویض شود و یا شستشو گردد .
در صورتی که برای تعویض سوند و نگهداری از بیمار و یا سالمند آموزش دیده اید می توانید با سرنگ های حبابی به آب وارد کنید و آن را شستشو دهید . سوند را از کیسه جدا کنید و نوک سرنگ استریل را در آن جا دهید و محلول ابیاری یا شستشو را به ترریج بریزید و این کار را به دقت از طریق سرنگ انجام دهید تا حدی که احساس کنید رسوبات کنده شده و جریان پیدا کرده اند . اگر این عمل را نیاموخته اید پرستار می تواند سوند را عوض کند.
هشدار : زمانی که بیمار از سوند استفاده می کند مهم است که مواظب باشید تا باکتری ها به مجرای ادرار وارد نشوند و ایجاد عفونت ننمایند . جهت پیشگیری از آلودگی ، زمانی که لوله را از کیسه جمع آوری ادرار جدا می کنید دقت نمایید که پایانه های استریل لوله در سطوح غیر استریل قرار نگیرند . از الکل و یا مواد ضد عفونی کننده جهت تمیز نگاه داشتن آنها استفاده کنید.
چگونه از انسداد سوند های ادراری پیشگیری کنید َ
در اینجا بعضی روش ها وجود دارد که می تواند از انسداد سوند جلوگیری نماید و عفونت را کاهش دهد :
- اجازه دهید که شخص بیماردر هر روز هشت لیوان آب بنوشد.
- در طول روز و در صورت امکان به شخص بیمار آب زرشک ، آب انار ، آب آلبالو بدهید تا به اسیدی شدن ادرار او کمک نموده و از جمع شدن باکتری ها در مثانه جلوگیری نماید.
- کیسه جمع آوری ادراررا در زیر سطح مثانه حفظ کنید تا ادرار به راحتی از مثانه تخلیه شود.
- مواظب باشید که لوله سوند پیچ نخورد.
- لوله را در زیر ران و پای بیمار قرار ندهید چون وزن فرد می تواند از حرکت ادرار جلوگیری کند.
چنانچه فرد قادر به ترک رختخواب و یا حتی منزل است ، کیسه جمع آوری ادرار در کنار پای فرد قرار می گیرد و چون در زیر لباس است غیر قابل مشاهده بوده و فرد می تواند به حالت عادی حرکت کند. البته در این مورد کیسه باید به طور مرتب چند بار در روز خالی شود. از پرستار بخواهید که چگونگی نصب آن را به شما بیاموزد.