نقش فعالیت های مذهبی در دستیابی افراد به سالمندی سالم
هدف ما آموزش شیوه ای از زندگی می باشد تا افراد هنگام رسیدن به دوران سالمندی از موهبت زندگی سالم و یا به عبارتی دیگر از سالمندی سالم بهرمند باشند. سازمان بهداشت جهانی این مفهوم را به صورت شرایطی تعریف کرده است که در آن سالمندان بتوانند به یک سبک زندگی سالم ، دارای امنیت بالا و با مشارکت اجتماعی فعال دسترسی داشته باشند تا در سایه آن سالمندان هر جامعه بتوانند از یک زندگی مستقل و با کیفیت بالا لذت ببرند.در این زمینه عوامل مختلفی دخیل می باشند اعم از عوامل ژنتیکی و محیطی که در مقایسه این دو عامل ، عوامل محیطی از اهمیت و تاثیر گذاری بیشتری برخوردار می باشند. در این مقاله به توضیح یکی از مهم ترین عوامل محیطی در زمینه رسیدن به سالمندی سالم می پردازیم .امروزه معنویت و انجام فعالیت های مذهبی به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار در سالمندی سالم شناخته می شود . البته چگونگی این تاثیرگذاری هنوز به صورت کامل شناسایی نشده است ، اما برخی پیشنهاد ها برای چگونگی این تاثیر گذاری عبارتنداز :
1. اعتقاد به خدا ممکن است مستقیما روی سلامتی اثر داشته باشد.
2. اعتقادات مذهبی ممکن است باعث شود افراد رفتارهای سالم تری داشته باشند.
3. ادیان ممکناست به افراد راه های بهتر و صحیح تری در جهت مقابله با مشکلات و بیماری ها ارائه کنند.
4 . مشارکت در فعالیت های مذهبد ممکن است باعث آشنایی سالمندان با افراد بیشتری شده که آن افراد ممکن است بتوانند در جهت بهبود سلامت و کیفیت زندگی سالمندان به آنان کمک کنند.
حضور منظم و هفتگی در جلسات مذهبی نشان داده شده است که می تواند حدود 2 تا 3 سال میانگین عمر افراد را طولانی تر سازد. سایر تاثیرات مثبت فعالیت های معنوی و مذهبی بر سلامتی افراد عبات اند از :
- فعالیت های مذهبی باعث می شوند که افراد زندگی را مثبت تر ببینند و در نتیجه تا حد زیادی از افسردگی افراد جلوگیری می نماید.
- نحوه رفتار افراد با دیگران را اصلاح می کند و در نتیجه علاوه بر ارتقای سلامت ذهنی می تواند میزان ارتباطات اجنماعی سالمندان را نیز بیشتر کند.
- از استرس های زندگی سالمندان و تنش های روزانه آنها می کاهد و در نتیجه میزان عصبانیت و نگرانی آنها را کم می کند.
- فعالیت های مذهبی می تواند سیستم ایمنی بدن سالمندان را قوی تر سازد و در نتیجه افراد سالمند مذهبی دوره های درمان کوتاهتری دارند و زمان کمتری در بیمارستان بستری می شوند.
- سالمندان با اعتقادات مذهبی حتی ممکن است فشارخون کمتری نیز داشته باشند و حدودا 23% عمر طولانی تری نسبت به دیگر سالمندان داشته باشند .
- سالمندان مذهبی به دلیل شرکت در مراسم های مذهبی با افراد بیشتری در ارتباط هستند و در نتیجه از حمایت های اجتماعی و اقتصادی بهتری بهره می برند ، در خانواده های صمیمی تری زندگی می کنند و همچنین کمتر دچار معلولیت می شوند.