پیشگیری از افتادن سالمندان در منزل
پیشگیری از افتادن سالمندان در محیط منزل
تغییرات حاصل از افزایش سن مانند مشکلات بینایی ، ضعف عضلانی ، درد و یا التهاب مفاصل ، می توانند احتمال افتادن را در شخص افزایش دهند. بیماری هایی مانند آلزایمر ، پارکینسون ، دیابت ، بیماری های قلبی و عروقی نیز این ریسک را افزایش می دهند. استفاده از واکر ، عصا و یا ویلچر یا هر نگه دارنده دیگر بدن ، شانس افتادن را در این افراد افزایش می دهد و دلیل آن ، عدم استفاده از عضلات و یا کاهش مصرف آنها است.برخی از داروها مانند آرامش بخش ها ، داروهای مسکن و ضد روان پریشی ، و داروهای روان گردان می توانند رابطه فرد را با محیط تحت تاثیر قرار دهند و احتمال افتادن در فرد را زیاد کند. داروهای ضد فشار خون نیز به علت کاهش ناگهانی فشار خون می توانند باعث ایجاد سر گیجه در زمان ایستادن گردند و این تغییر ناگهانی فشار خون می تواند به حالت بی هوشی و یا عدم کنترل بدن منجر شود. در این مقاله به اقداماتی می پردازیم که شما با انجام آنها بتوانید محیطی ایمن را برای شخص سالمند فراهم کنید ما نیز به نوبه خود در کنار شماییم تا هر آنچه را در این زمینه بدان نیاز دارید در اختیار شما قرار دهیم .
گام های ضروری جهت پیشگیری از افتادن شخص سالمند
به دقت و با توجه زیاد ، خانه و یا آپارتمان سالمند تحت مراقبت را بازرسی کنید و تمام تغییرات لازم را جهت کمک به پیشگیری از افتادن وی انجام دهید. در ادامه کارهایی را که می توانید انجام دهید ارائه دمی دهیم . لازم به تذکر است که با توجه به سن ، و توانایی جسمی و روحی ممکن است نیاز به اقدامات بیشتری داشته باشید و به این مختصر بسنده نفرمایید :
- مطمئن باشید که کلید های چراغ در حیطه دسترسی آسان به ترتیبی جای گرفته گرفته باشند که شخص مجبور نباشد در تاریکی به دنبال کلید بگردد. چراغ های شب با لامپ های کوچک را در راهروها و اتاق نصب نمایید . چراغ هایی هستند که با کف زدن روشن می شوند ، در صورت امکان از این چراغ ها در کنار تختخواب فرد سالمند استفاده کنید. نور بسیار کم و یا نور بسیار زیاد می تواند باعث به هم خوردن تعادل سالمند شود.
- مطمئن باشید که کف پوش ( فرش ، گلیم ، قالیچه و یا موکت ) در زیر پای سالمند حرکت نکند. اگر لازم است ، آنها را با چسب یا میخ و یا مواد پلاستیک مخصوص که در زیر فرش پهن می کنید از حرکت باز دارد. گاهی اوقات نداشتن فرش بهتر است وحرکت فرد سالمند را آسان تر می نماید به شرطی که زمین لغرنده و لیز نباشد.
- اثاثیه منزل را به ترتیبی قرار دهید که شخص از مسیری روشن وغیر مسدود تردد کند. از قرار دادن اثاثیه با لبه های تیز در مسیر این افراد خودداری کنید . اثاثیه ای را که فرد سالمند به آن احتیاج ندارد از محیط خانه خارج کنید . کنترل تلویزیون را در محل مخصوصی در اختیار سالمند قرار دهید و راهرو ها را از وجود اثاثیه تمیز کنید.
- سیم های تلویزیون و تلفن را از کف زمین به دیوارها منتقل کنید.
- ریل و نرده های قدی را در هر دو طرف پله ها نصب کنید و چنانچه راه پله مفروش شده است فرش مربوطه را به زمین بچسبانید و از حرکت آن جلوگیری کنید . همچنین اثاثیه ای را بر روی پله ها قرار ندهید.
- در صورت امکان ، از صندلی هاب الکتریکی برای حرکت بالا و پائین بر روی پله ها استفاده کنید.
- هنگام انتخاب اثاثیه مانند میز و صندلی نوع محکم آنها را انتخاب کنید.
- تختخواب بعضی از سالمندان باید شامل ریل و محافظ کنار تخت باش تا از افتادن شخص از روی تخت به روی زمین جلوگیری کند. این محافظ های کنار تخت می تواند به شخص سالمند در هنگام نشستن و دراز کشیدن کمک برساند.
- در آشپزخانه ، کفپوش لاستیکی مخصوص جذب رطوبت قراردهید ، تا مایعات ربخته شده برکف زمین باعث لغزش و افتادن سالمند نشود.
- تلفن هایی که شماره درشت دارند و روشن می شوند را در کنار تختخواب سالمند قرار دهید .
- دمپایی هایی را جهت مصرف سالمند انتخاب کنید که لیز نخورد و باعث افتادن شخص نگردد.
- در کف حمام و زیر دوش ، از لاستیک های مخصوص استفاده کنید که فرد در کف حمام و زیر دوش سر نخورد و توالت فرنگی را با شیلنگ مخصوص جهت استفاده سالمند قرار دهید.قرار دادن کاغذ توالت در نزدیکی توالت کمک موثری در تمیز کردن فرد می باشد .
- درب حمام را قفل نکنید و از قفل هایی استفاده کنید که از داخل ، قابل قفل کردن نباشد.
- از پزشک بخواهید تا تمام داروهای مصرفی را بررسی نماید و اثرات جانبی احتمالی آنها مانند خواب آلودگی ، سرگیجه ، یا غش یا ضعف را جهت اطلاع شما و فرد تحت مراقبت بیان کند.
- زمانی که شخص به خارج از منزل می رود ، کفش های مخصوص پیاده روی با پاشنه مخصوص بپوشد . کفش های مخصوص سالمندان در مراکز کفش های طبی ارائه می گردند. کفش های ورزشی و قابل انعطاف جهت استفاده سالمندان بهتر از کفش های سخت و غیر قابل انعطاف است.
- در زمانی که هوا مناسب نیست و یا غبار و طوفان وجود دارد ، از سالمند بخواهید که در منزل بماند و در سطوح خیس و یا یخ زده خیابان و پیاده رو ، پیاده روی نکند.
- استفاده از واکر و عصا حتی برای افرادی که نسبتا قادرند راه بروند جنبه احتیاطی داشته ومی تواند از افتادن شخص جلوگیری نماید. به فرد تحت مراقبت بیاموزید که در شرایط خطر افتادن چگونه خود را حفظ نموده وتعادلش را نگه دارد . تمرینات ورزشی مخصوصی جهت حفظ تعادل وجود دارد . می توانید از درمانگر تقاضا کنید تا این نرمش ها و تمرین ها را به شخص سالمند بیاموزد.
علی رغم انجام مهمترین اقدامات پیشگیری ، باز هم ممکن است شخص سالمند دچار سقوط و افتادن ، و دچار معضلات مرتبط شود. در صورتی که شخص تحت مراقبت به دلیلی به زمین افتاد ، او را بدون حرکت نگه داریدو سعی کنید ماهیت آسیب ها را تعیین نمایند. معمولا آسیب هایی مانند شکستگی و صدمات درونی ممکن است سریعا بروز پیدا نکنند. در این صورت از حرکت بیمار صدمه دیده خودداری کنید و اجازه دهید که درمانگران و پرسنل اورژانس نسبت به صدمات اظهار نظر کنند. در صورتی که فکر می کنید شخص دچار شکستگی لگن خاصره و یا پا و یا ستون فقرات شده است و از درد شدید و غیر قابل تحمل شکایت دارد و محل شکستگی دچار تورم و التهاب است ، حرکت دادن فرد می تواند منجر به خسارات عدیده شود . پس با اورژانس و پزشک تماس حاصل کنید.